Verbod plastic draagtassen Nederland

Sinds 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Minder plastic afval

In Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo'n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting.

De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door hergebruiken van een tas. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling tegengaat. Of als er geen andere manier is om deze levensmiddelen hygiënisch te verpakken.

Wanneer wel gratis plastic tas?

Er zijn enkele uitzonderingen op het verbod. Consumenten krijgen in de volgende situaties wel een gratis plastic tas (dunner dan 0,015 millimeter):
- beschermen van etenswaren
- tegen gaan van voedsel verspilling
- gesealde plastic tas bij taxfree winkel

Bron: Rijsoverheid.nl

Opvouwbare tas bedrukken: een goed alternatief

Wilt u toch graag een tas weggeven met uw logo erop dan is een opvouwbare tas bedrukken een prima alternatief. Het voordeel tov een plastic tas is dat een opvouwbare tas bedrukken vele malen hergebruikt wordt. Dit is natuurlijk ook goed voor het milieu.

U kan nog een stap verder gaan door een milieuvriendelijke opvouwbare tas bedrukken te kiezen. Dit kan een opvouwbare tas bedrukken van gerecycled materiaal zijn, bijvoorbeeld non woven of PET.

Heeft u vragen?

Kunt u de opvouwbare tas dat u zoekt niet vinden of wilt u vrijblijvend advies over de mogelijkheden met uw logo? Bel ons op +31 88 7737300 of e-mail naar sales@worldpresent.nl voor kostenloos advies.